Permintaan dari adik gemok

ni pasal adik "acikkkkkkkkkk, adik nak makan kuih samprit. puhlisssss *minta simpati face*" dengan berat hati dan berat tulangnya. demi adik tercinta, aku buatlah juga kuih untuk dia. saya jadi chef okay harini? *take breath* cara buat dia:-
 
Ingridients: 
telur-sebiji
tepung gandum- 200 gm
tepung jagung- 180 gm
tepung custard- 180 gm
esen vanilla- satu sudu
planta/margerin/buttercup- 250 gm
gula icing- 180 gm

Cara-cara:
mentega/planta/buttercup ni mix dengan gula icing. pastu buat sampai dia kembang sekembang-kembangnya.

pastu letak lah telur. then mix lagi sampai dia kembang sekembang-kembangnya.
dia akan jadi gini ^ and kalau nak warna dia comel comel lah kan, letak lah pewarna kuning. kalau nak style pun boleh. letak warna biru ke, merah ke. hijau ke. baru lain dari lain kan? haha.
then. masukan semua tepung tadi. and one more thing. jangan guna mixer tau. guna tangan and kalau dia lembik, tambah tepung gandum. kalau dia keras tambah planta/margerin/buttercup tu. takboleh tambah air.
so begini rupanya bila dia dah jadi dough. kalau dah rasa dia tak berapa keras, tak berapa lembik and dah tak melekat kat tangan tu. dah okay lah dough tu. so its time untuk pipe dia.
ni contoh piping dia. tapi lagi better guna kecik tu sebab dia sedang pegang and guna. yang besar tu payah sikit. 
tabur tepung jagung atas dulang tu. nanti tak adalah melekat. 
beginilah rupanya. letak ceri tau atas dia. sebenarnya kalau eri tu ada warna lain mesti aku beli dah, ni ada 2 colour je. takpelah redha.

pastu bake dalam oven. suhu dia 160 atau 165 darjah. 18 atau 15 minit. 

selepasnya beginilah. so dah siap :-) 

ni gambar gambar tadi


thats all. good luck :)





No comments:

Post a Comment